--- ---

Porady dietetyka

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

choroby układu krążeniaChoroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni, że pierwsze zmiany miażdżycowe mogą mieć swój początek już w pierwszych latach życia. Za najważniejszą ich przyczynę uważa się predyspozycje genetyczne, jednak niemałą rolę odgrywają schorzenia takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy otyłość, które z kolei są ściśle powiązane z niektórymi aspektami stylu życia takimi jak nieprawidłowa dieta, ograniczona aktywność fizyczna czy palenie tytoniu.

Zaburzenia lipidowe, a w tym hipercholesterolemia (podwyższony poziom cholesterolu) są główną przyczyną powstawania zmian miażdżycowych. Choroba ta polega na gromadzeniu się pod śródbłonkiem tętnic cholesterolu i lipidów, które z czasem wapnieją i zatykają naczynia krwionośne.

choroby układu krążeniaChoroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni, że pierwsze zmiany miażdżycowe mogą mieć swój początek już w pierwszych latach życia. Za najważniejszą ich przyczynę uważa się predyspozycje genetyczne, jednak niemałą rolę odgrywają schorzenia takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy otyłość, które z kolei są ściśle powiązane z niektórymi aspektami stylu życia takimi jak nieprawidłowa dieta, ograniczona aktywność fizyczna czy palenie tytoniu.

Zaburzenia lipidowe, a w tym hipercholesterolemia (podwyższony poziom cholesterolu) są główną przyczyną powstawania zmian miażdżycowych. Choroba ta polega na gromadzeniu się pod śródbłonkiem tętnic cholesterolu i lipidów, które z czasem wapnieją i zatykają naczynia krwionośne.

Miażdżyca



Nieleczona miażdżyca prowadzi do niedokrwiennej choroby serca (ChNS), której konsekwencją wegetarianie nie są otylimoże być nawet zawał mięśnia sercowego. Tempo rozwoju miażdżycy jest uzależnione od ciężkości zaburzeń lipidowych, dlatego jeśli w rodzinie występują takie tendencje, warto regularnie monitorować poziom cholesterolu u siebie i swoich pociech.

Jest to szczególnie istotne, jeśli nasze dziecko ma problemy z utrzymaniem właściwej wagi lub cierpi na nadciśnienie tętnicze albo cukrzycę. Dziecko może też mieć tendencje do zaburzeń lipidowych, jeśli u matki w czasie ciąży występował taki problem. Kryteria rozpoznania hipercholesterolemii rodzinnej u dzieci poniżej 16 roku życia to poziom trójglicerydów powyżej 6,7 mmol/l (261 mg/dl) lub LDL powyżej 4,0 mmol/l (156 mg/dl). Jednak już niższe o 10-20% wartości tych wskaźników powinny nas zaniepokoić.

Dieta

Jednym z najważniejszych elementów profilaktyki i leczenia łagodnych zaburzeń lipidowych jest stosowanie odpowiedniej diety. Jest to konieczne nawet w przypadku osób przyjmujących dieta leczy zaburzenia zdrowotnelekarstwa na obniżenie poziomu cholesterolu. Najważniejszym punktem jest ograniczenie spożywania tłuszczu do 25-30% wartości energetycznej diety. Tłuszcze powinny być bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast ubogie w nasycone kwasy tłuszczowe. Należy się wystrzegać spożywania produktów bogatych w izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W praktyce, dla wegetarian oznacza to ograniczenie lub rezygnację ze spożywania pełnotłustych wyrobów nabiałowych, ciast i deserów przygotowywanych na tłuszczach cukierniczych, twardych margaryn, masła, oleju palmowego oraz kokosowego. Nie może za to zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych między innymi w siemieniu lnianym, orzechach włoskich, olejach rzepakowym i sojowym, oraz żółtkach jaj. Jaja wprawdzie zawierają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, jednak rekompensuje to bogactwo innych cennych składników takich jak kwas DHA, luteina czy lecytyna. Dieta powinna być także bogata w błonnik pokarmowy obecny m.in. w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, warzywach i owocach. Warto także ograniczyć słodycze – wysoka zawartość cukrów prostych w diecie również sprzyja miażdżycy.
Nie mniej ważne od stosowania zbilansowanej, różnorodnej diety jest realizowanie pozostałych zaleceń takich jak zrezygnowanie z palenia tytoniu (w przypadku dzieci ograniczenie biernego palenia), zwiększenie aktywności fizycznej (przynajmniej 3 razy w tygodniu po 60 minut wysiłku), unikanie stresu oraz leczenie otyłości, nadciśnienia i cukrzycy.

Zaburzenia lipidowe

Częstość zaburzeń lipidowych u dzieci z roku na rok się zwiększa. Jest to spowodowane epidemią otyłości i co raz częstszym występowaniem zespołu metabolicznego. Skuteczność prewencji w miażdżycy jest tym większa, im wcześniej zostanie wdrożona. Dlatego warto już od najwcześniejszych lat wpajać dzieciom pozytywne zwyczaje żywieniowe, a także zachęcać je do regularnej aktywności fizycznej. Warto także pamiętać, że nie wystarczy „być wegetarianinem”, aby problem zaburzeń lipidowych i miażdżycy nas nie dotyczył. Ważne jest aby dieta nasza i naszego dziecka zawierała niewielką ilość tłuszczu i to o korzystnych proporcjach kwasów tłuszczowych. Frytki, chipsy i wafelki także są produktami wegetariańskimi, jednak nie można o nich powiedzieć, aby chroniły przed chorobami serca. Warto zdawać sobie z tego sprawę.


Dla porady dietetyka wegemaluch.pl mgr. Rafał Hornberger, w Poradni Dietetycznej "hälsa" - Dietetyk, specjalista od diet wegetariańskich Absolwent Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, ze specjalizacją z dietetyki, w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW). Rafał jest najmłodszym członkiem zespołu Poradni Dietetycznej "hälsa", jednak w kwestii stosowania diety wegetariańskiej ma długi staż. Połączenie bogatego doświadczenia od strony praktycznej i kierunkowego wykształcenia czyni go specjalistą w dziedzinie wegetarianizmu, który jest dla niego nie tylko dietą, ale również filozofią, stylem życia i pasją. Rafał jest także żywym przykładem na to, że nie jedząc mięsa można aktywnie uprawiać sport - amatorsko trenuje triathlon.




  • Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci
  • 1
  • 2
  • 3

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią i spożywanie produktów z obu...

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzeni…

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Jakość posiłków i atmosfera, w jakiej są spożywane, zależą od środowiska, w jakim obraca się dziecko. Uczy się ono określonych zachowań żywieniowych w oparciu o powtarzające się określone zachowania rodziców, praktykowane w domu zwyczaje, wzory...

Poprz Nast

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Jedz lepiej -żyj lepiej. Pod takim hasłem w Kanadzie pojawił się nowy poradnik żywieniowy. W nim właśnie zaleca spożywanie zdrowej i nieprzetworzonej żywności.Największą rewolucją jest brak dziennej dawki nabiału. Najnowsza edycja eliminuje podział żywności na...

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...


Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2020. All rights reserved