Kategoria: od 12 miesiąca
Najprawdopodobniej gałka muszkatołowa pojawiła się w strefie śródziemnomorskiej i w Europie dopiero w VI wieku, kiedy przywieziono partię tego surowca z Indii do Konstantynopola. Później niewielkie ilości gałki docierały sporadycznie na rynki południowej Europy. Dostarczali je przez prawie osiem wieków kupcy arabscy po bardzo wygórowanych cenach. W ciągu tego czasu gałka i kwiat były używane najczęściej jako leki na zaburzenia trawienia. W kuchni zaczęto je stosować dopiero w XV wieku, gdy Portugalczycy rozwinęli wymianę handlową z Wyspami Korzennymi. Tajemnica pochodzenia gałki muszkatołowej została, więc ujawniona, a monopol arabski na handel tym towarem przejęli Portugalczycy po kilkuletnich przetargach z Hiszpanami. Jednak nie długo cieszyli się zdobytym "skarbem", gdyż 100 lat później Wyspy Korzenne przejęli Holendrzy i to oni na kolejne dwa wieki stali się władcami muszkatołowców. Specjalne jednostki floty holenderskiej pilnie strzegły dostępu obcych statków do wspomnianych wysp.
Z czasem kontrolę nad handlem gałką i "kwiatem" muszkatołowym przejęli Francuzi i Anglicy. Oni to zasadzili drzewa muszkatołowe na wyspach Penang, Cejlon i Sumatra, a na przełomie XIX i XX wieku przenieśli uprawy na wyspy Morza Karaibskiego, które dzisiaj dostarczają prawie 1/3 produkcji światowej.
Gałka ma zastosowanie również w medycynie. Łagodzi między innymi zaburzenia oskrzelowe, wzdęcia, bezsenność czy dolegliwości reumatyczne.
Przyprawia się nią zarówno potrawy słodkie, jak i pikantne.
Słodkawogorzki smak przyprawy idealnie współgra z szpinakiem, kalafiorem, brukselką, sosem beszamelowym, tartami jabłkowymi i sałatkami.
Gałka muszkatołowa zawiera dużą ilość olejku lotnego, którego głównymi składnikami są: pinen, geraniol, eugenol, kamfen, linalol. Nasiona zawierają też do 40 % jadalnego tłuszczu, tzw. masła muszkatołowego, oraz skrobię, pektyny, barwniki i mirystycynę.
Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej (dodajemy ją pod koniec gotowania, gdyż wysoka temperatura niszczy aromat). Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak: grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku zup (jarzynowa, fasolowa), oraz do większości potraw z jaj i serów.