--- ---

Porady dietetyka

Roślinne mleko

napoje sojowe lepsze od mleka krowiegoRoślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą się liczbą wegetarian i wegan. Napoje sojowe, ryżowe, owsiane czy migdałowe można wykorzystywać w ten sam sposób co mleko. Można je podgrzewać, gotować a także dodawać do potraw zamiast mleka.

Wybierając wegańskie/wegetariańskie zamienniki nabiału, warto zwrócić uwagę na to, czy są wzbogacane w witaminy i minerały, gdyż nie wszystkie są. Roślinne odpowiedniki nabiału wybieramy dla wege-dzieci i dzieci uczulonych na białko mleka krowiego, które bardzo często nie chcą jeść w większych ilościach zielonych warzyw i ciężko jest zbilansować im dietę aby nie brakowało wapnia, witamin B1, B2 czy D.

 

napoje sojowe lepsze od mleka krowiegoRoślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą się liczbą wegetarian i wegan. Napoje sojowe, ryżowe, owsiane czy migdałowe można wykorzystywać w ten sam sposób co mleko. Można je podgrzewać, gotować a także dodawać do potraw zamiast mleka.

Wybierając wegańskie/wegetariańskie zamienniki nabiału, warto zwrócić uwagę na to, czy są wzbogacane w witaminy i minerały, gdyż nie wszystkie są. Roślinne odpowiedniki nabiału wybieramy dla wege-dzieci i dzieci uczulonych na białko mleka krowiego, które bardzo często nie chcą jeść w większych ilościach zielonych warzyw i ciężko jest zbilansować im dietę aby nie brakowało wapnia, witamin B1, B2 czy D.

 

Nabiał z dodatkami

dzieci piją mleko sojowePodając dziecku napój lub deser wzbogacony należy pamiętać, że również inne produkty (takie jak np. płatki śniadaniowe), które być może dziecko zje wraz z „mlekiem” mogą zawierać takie same składniki. W tym wypadku, przy dodatkowej suplementacji (np. witaminą D, która jest zalecana w okresie jesień-wiosna), można doprowadzić do stanu hiperalimentacji. Dlatego warto rozważyć, czy dziecko zażywa witaminę D w suplementach czy pokrywa zapotrzebowanie na nią wyłącznie produktami wzbogacanymi. Takie decyzje najlepiej podejmować wspólnie z dietetykiem, który oceni stan odżywienia dziecka i dobierze odpowiedni sposób (i dawkę) witamin i minerałów w diecie.

Produkty wzbogacane w witaminy i składniki mineralne są odpowiednio oznaczone. Z reguły z przodu opakowania widnieje napis „produkt wzbogacony w...”, z tyłu opakowania jest natomiast tabelka z zawartością składników w 100g czy ml a czasem też prcji produktu. Wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które zostały uznane za bezpieczne, bioprzyswajalne i mogą być dodawane do żywności określa rozporządzenie 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:404:0026:0038:PL:PDF)

Produkty wzbogacane

 

Produkt

Skład produktu

Witaminy i składniki dodane w 100 ml/g produktu

Deser sojowy o smaku gorzkiej czekolady

4 opakowania po 125g

 

Woda, cukier, obłuszczone ziarno soi (6%), modyfikowana skrobia z tapioki, karagen, kakao (3%), czekolada (1,1%), fosforan trójwapniowy, aromat, sól morska, witaminy B2, B12 i D2

Wapń 120 mg, B2 0,21 mg, B12 0,38 mcg, D2

Sojowy krem waniliowy 230 g,

ekstrakt z soi (80%)

(woda, soja (8,2%)), cukier, skrobia

modyfikowana, skrobia z tapioki,

substancja zagęszczająca: karagen,

guma guar; sól morska, aromat,

fosforan wapnia, barwnik: kurkuma;

B2, B12 i D2

B2 0,21 mg

B12 0,375 mcg

D2 1,5 mcg

 

Napoje


Wszystkie napoje roślinne można gotować, podgrzewać, robić na nich budynie itd.

Produkt

Skład produktu

Witaminy i składniki dodane w 100 ml/g produktu

Napój ryżowy naturalny,

woda, ryż (12%), olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy, maltodekstryna, emulgator (lecytyna rzepakowa), sól morska, aromat), stabilizator (guma gellan), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2), regulator kwasowości (fosforan dwupotasowy)‏

Wapń 120 mg

B2 0,21 mg

B12 0,38 mcg

D2 0,75mcg

Napój sojowy naturalny bez cukru,

woda, obłuszczone ziarno soi (6,5%), regulator kwasowości (fosforan potasu, fosforan dipotasu), weglan wapnia*, maltodekstryna, stabilizator (guma gellan), witaminy* (ryboflawina, B12, D2). * substancje wzbogacające.

Wapń 120 mg

B2 0,21 mg

B12 0,38 mcg

D2 0,75mcg

Napój sojowy dla dzieci 1-3l,

woda, obłuszczone ziarno soi (5%), maltodekstryna, syrop fruktozowo-glukozowy, olej roślinny, węglan wapnia, regulator kwasowości, fosforan monopotasowy, aromaty, witaminy, emulgator (lecytyna sojowa), stablizator (guma gellan), pirofosforan żelaza.

Wapń 100 mg

Fosfor 44 mg

Magnez 11 mg

Żelazo 1,1 mg

B1 0,12 mg

B2 0,21 mg

B12 0,19 mcg

C 7,8 mg

D2 0,75mcg

E 0,90 mg

Napój ryżowy 1 opakowanie 200 ml,

woda, ryż 11%, olej z pestek

słonecznika tłoczony na zimno, zielone albi morskie 0,3%,

sól morska

wapń 120mg

Napój sojowy naturalny opakowanie 1L,

woda, soja (13%),

fruktoza, sole wapnia, aromat,

emulgator (karagen), witaminy A, D

witamina A 120 mcg

witamina D 0,75 mcg

Napój sojowy o smaku naturalnym

sok z soi (woda źródlana,

ziarna soi 8%),cukier trzcinowy, fosforan

wapnia, stabilizator: guma gellan, aromat,

sól, witamina D.

witamina D 0,75 mcg

wapń 120 mg

Napój sojowy o smaku naturalnym

baza sojowa 96,3% (woda, soja 7,2%), cukier, węglan wapnia, substancja zagęszczająca: guma gellan, sól morska, regulator kwasowości: fosforan dipotasowy, witamina E, B2, B12, aromaty.

witamina E 1,8mg

witamina B2 0,21mg

witamina B12 0,38mcg

wapń 120 mg

Napój sojowy

izolowane białko sojowe (25%), olej palmowy, permeat (z mleka), serwatka (z mleka), cukier, fosforan wapnia, monoglicerydy kwasów tłuszczowych – substancja emulgująca, lecytyna sojowa – substancja emulgująca, aromaty, retinol, (witaminaA), witaminaC, tlenek cynku, witaminaD, żelazo zredukowane, cyjanokobalamina, ryboflawina, jodek potasu, beta-karoten (barwnik).

witamina A 512 mcg

witamina B2 1,2 mg

witamina B12 3,5 mcg

witamina D 12,5 mcg

Napój ryżowy z wapniem z alg morskich, Reis

woda, ryż pełnoziarnisty (13%), olej słonecznikowy, algi morskie (Lithothamnium-0,5$), sól morska.

sód 120 mg

wapń 0,03 mg

Napój sojowy o smaku naturalnym

izolowane białko sojowe (25%), olej palmowy, permeat (z mleka), serwatka (z mleka), cukier, fosforan wapnia, monoglicerydy kwasów tłuszczowych- substancja emulgująca, lecytyna sojowa- substancja emulgująca, aromat, retinol (witA), witamina C, tlenek cynku, witamina D, żelazo zredukowane, cyjanokobalamina, ryboflawina, jodek potasu, beta karoten.

witamina D 37,8 mcg

witamina A 1551 mcg

witamina B2 1,21 mcg

witamina B12 3,63 mcg

wapń 900 mg

jod 150 mcg

żelazo 25,7 mg

fosfor 750 mg

potas 1500 mg

sód 500 mg

cynk 8,48 mg



porady dietetykaDla wegemaluch.pl Iwona Kibil, project manager warsztatów kulinarnych "Witalność na talerzu - Gotuj Z Dietetykiem", współautorka poradnika o odżywianiu wspomagającym odporność dzieci, który już niebawem się ukaże. Kończy studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka (SGGW), specjalizacja dietetyka. Temat pracy inżynierskiej "Znaczenie diety wegańskiej i wegetariańskiej w profilaktyce i leczeniu miażdżycy". Mama 5,5 letniego Kordiana, weganka i promotorka zdrowego stylu życia. www.witalnosc.pl/Kurs-kulinarny




  • Roślinne mleko
  • 1
  • 2
  • 3

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Soja - co i od kiedy?

Soja - co i od kiedy?

Soja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera witaminy z grupy B, które...

Poprz Nast

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Jedz lepiej -żyj lepiej. Pod takim hasłem w Kanadzie pojawił się nowy poradnik żywieniowy. W nim właśnie zaleca spożywanie zdrowej i nieprzetworzonej żywności.Największą rewolucją jest brak dziennej dawki nabiału. Najnowsza edycja eliminuje podział żywności na...

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...


Roślinne mleko - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2020. All rights reserved