Kategoria: Mikro i makroelementy Opublikowano
Magnez jest składnikiem mineralnym koniecznym do metabolizmu wapnia, fosforu, sodu, potasu i witaminy C. Odgrywa ważną rolę w procesie skurczu mięśni w tym mięśnia sercowego, utrzymuje normalny rytm serca. Stabilizuje poziom cukru we krwi, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, wpływa na prawidłowy rozwój układu kostnego, wywiera działanie uspokajające, pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów, zapobiega odkładaniu się wapnia w postaci złogów w układzie moczowym i pęcherzyku żółciowym.
Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i tkanki nerwowej, bierze udział w spalaniu tłuszczów i wytwarzaniu energii niezbędnej do funkcjonowania ustroju, jest pomocny w stanach depresji. Poza tym łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, korzystnie wpływa na układ krążenia, odgrywa pewną rolę w prewencji zawałów serca, pomocny w zapobieganiu przedwczesnym porodom, przynosi ulgę w niestrawności.
Źródła magnezu:
rośliny strączkowe |
grubo mielone produkty zbożowe np. mąka pszenna razowa |
płatki owsiane |
warzywa zielone |
migdały |
orzechy włoskie |
morele |
figi |
banan |
kakao |
czekolada |
jagody |
kukurydza |
pokrzywa |
brązowy ryż |
awokado |
kokos |
pieprz |
miód |
mięta |
szpinak |
cebula |
gruszka |
pietruszka |
grejpfrut |
czereśnie |
Niedobór magnezu:
Nadmiar magnezu:
Nadmiar magnezu może powodować biegunkę.