Kategoria: od 12 miesiąca
Wanilia ma działanie pobudzające, przeciwgorączkowe a nalewka waniliowa wzmacnia mięsień sercowy. Wanilia poprawia nastrój oraz nadaje charakterystyczny smak. Często jest stosowana w przemyśle kosmetycznym. Olejek waniliowy jest wyjątkowo skuteczny w procesie regenerowania się skóry, zapobiega jej wysuszaniu i starzeniu.
W kuchni wanilia dodawana jest przede wszystkim do słodkich potraw: ciast, tortów, lodów i wielu deserów. Coraz częściej jest również łączona z daniami mięsnymi lub jako dodatek do sosów. Może być używana jako proszek, olejek lub cukier waniliowy (minimum 27% wanilii). Tego produktu warto unikać, ponieważ jest to cukier z syntetyczną waniliną (a nie wanilią) przypominającą jedynie waniliowy smak.
Bardzo smaczne i aromatyczne są wszelkiego rodzaju likiery przyprawiane wanilią oraz gorąca czekolada i kawa.
Można dodawać ją podobnie jak cynamon i goździki – do kasz czy płatków owsianych, jęczmiennych, ryżowych itp. Tu od razu zaznaczę – nie dajmy się oszukać – nie wszystko co waniliowe ma w składzie wanilię.